درفهرست کشورهایی که به فرمان ترامپ شهروندان آنها نمی توانند به امریکا مسافرت کنند، نام افغانستان، پاکستان و عربستان سعودی تذکرنرفته است. چرا؟ به باورعارف جمال کارشناس مسایل اسلامی، این امرمی تواند دلایل مختلف داشته باشد.
به گزارش خبرگزاری انصار به نقل از دویچه وله، در حملات یازدهم سپتمبر ۲۰۰۱ شهروندان کشور عربستان سعودی در میان عاملان آن حملات بودند. حمله بر یک ساختمان عام المنفعه در شهر سان برناردینوی ایالات متحده در ماه دسمبر سال ۲۰۱۵ نیز توسط یک زوج پاکستانی، یعنی با پیشینه و ریشههای پاکستانی صورت گرفت. همچنان حمله بر یک کلوپ شبانه در شهر اورلاندوی ایالات متحده در ماه جون ۲۰۱۶ توسط یک شهروند افغان تبار امریکایی صورت گرفت. با آنهم، چرا این سه کشور در فهرست کشورهایی تذکر نرفته اند که ترامپ رئیس جمهور ایالات متحده دستور منع سفر شهروندان آنان را صادر کرده است؟
عارف جمال: ارزیابی استراتژی ترامپ هنوز خیلی زود و دشوار است. هرچند که رسانههای امریکایی میگویند ترامپ این کشورها را به دلیل مناسبات تجاری با آنها مستثنی قرار داده است، اما در این زمینه فقط عربستان سعودی میتواند مطرح گردد. او هیچ گونه سرمایه گذاری در افغانستان و پاکستان ندارد.
به باور من او نام افغانستان را به این دلیل شامل این فهرست نکرده است که در آن صورت، مشکلات زیادی برای سربازان و شهروندان امریکایی مستقر در افغانستان خلق میشد. روشن است که در چنین صورتی، حکومت افغانستان همکاری های خود را با ایالات متحده قطع خواهد کرد.
در ارتباط به پاکستان موضوع فرق میکند. به باور من ترامپ در حال حاضر مصروف تدوین یک خط مشی دقیق و همه جانبه سیاسی در برابر این کشور میباشد. یک مورد تقریباً روشن است: تا زمانی که ایالات متحده با کشورهای عربستان سعودی و پاکستان متحد باقی بماند، در جنگ علیه تروریسم پیروز نخواهد شد.
سوال: چنین معلوم میشود که ائتلاف جیوپولیتیکی رئیس جمهور جدید ایالات متحده تفاوت چندانی با پیشکسوتان وی اوباما و جورج دبلیو بوش ندارد. با چنین نظری شما هم موافق هستید؟
عارف جمال: به تکرار میگویم: فکر میکنم برای صدور حکم مطلق در این ارتباط هنوز خیلی زود است. ترامپ به صراحت شدید مخالف موقف حکومت بارک اوباما در قبال ایران عمل میکند. از جانب دیگر نمی توان ایران را نیز واقعاً از جمله متحدین ایالات متحده شمرد. اما اگر موازین جدید مرتبط به منع سفر به ایالات متحده را به عنوان اساس خط مشی ترامپ در نظر بگیریم، مطمئیناً خیلی متفاوت از خطوطی نمی باشد که پیشکسوتان او دنبال میکرده اند.
به هر حال، شایعههایی هم وجود دارند که ترامپ در مبارزه علیه گروه تروریستی "دولت اسلامی" یا داعش خواهان کمک روسیه بوده و به این کمکها چشم دوخته است. در صورتی که این شایعات به واقعیت مبدل شوند، میتواند یک بازی جدید باشد. اما با توجه به اینکه در ایالات متحده یک مجمع بزرگ جناح مخالف با روسیه موافقت ندارند، نزدیکی با روسیه برای ترامپ خیلی هم ساده نخواهد بود. اما به باور من مبارزه و محو اسلامگرایان افراطی بدون روسیه کاملاً ناممکن میباشد.
سوال: پس چرا ترامپ علیه پاکستان و سعودی با کندی عمل میکند؟ چه چیزی مناسبات اسلام آباد و ریاض با ایالات متحده را ویژه میسازد؟
عارف جمال: فکر میکنم در هفتههای آینده تغییراتی در قبال پاکستان آغاز خواهد شد. در قبال عربستان سعودی اوضاع به گونه دیگری است. اما تأکید میکنم که واشنگتن بدون تشدید فشار علیه عربستان سعودی، در برابر افراطگرای اسلامی و گروه های جهادی پیروز نخواهد شد.
سوال: آیا پاکستان و عربستان سعودی با توجه به اینکه شهروندان هردو کشور در منع سفر به ایالات متحده مستثنی اند، بیشتر تشجیع نخواهند شد، به ویژه در حمایت از اسلامگراهای افراطی و تداوم این حمایتها؟
عارف جمال: نه پاکستان و نه هم عربستان، هیچکدام ترامپ را متحد خود نمی دانند. از جانب دیگر، اکثریت کشورهای اسلامگرا در حمایت از ترور دخیل نمی باشند، به همین دلیل نیز شمار زیاد مسلمانان در اعتراضات علیه برنامههای ضد ترور ترامپ اشتراک کردند. این معترضین درست همان مسلمانهایی اند که در کشورهای خود نمی توانند علیه اسلامگرایی و افراطیها به جادهها برآیند.
سوال: موقف ضد ایران ترامپ چه تأثیراتی بر بحران و تنشها میان شیعه مذهبان و سنی مذهبان شرق میانه خواهد داشت؟
عارف جمال: در صورتی که واشنگتن و مسکو در جنگ علیه تروریستهای "دولت اسلامی" متفق و متحد گردند، واشنگتن مجبور میشود که جهت خود را در برابر ایران نرم و ملایم نماید. افزون براین یک ائتلاف جدید میتواند در کاهش تنشها میان گروههای مختلف مذهبی و قومی نیز تأثیر داشته باشد. اما منع سفر علیه شهروندان هفت کشور اسلامی را نباید خطوط وسیع سیاسی ترامپ علیه تمام مسلمانان جهان تلقی کرد. تا اکنون ترامپ برای وحدت حامیان خود به شمول مسیحیان افراطی و نژاد گرایان سفید پوست عمل کرده است.
عارف جمال یک خبرنگار پاکستانی ساکن ایالات متحده میباشد. تا اکنون شمار زیادی آثار و کتابهای او منتشر شده اند. از جمله آثار معروف او "تقاضای جهاد فراملی: لشکر طیبه، ۱۹۸۵ ۲۰۱۴" میباشد.
لینک مطلب: https://www.ansarpress.com/farsi/5205